Комітет підтримує проекти законів про внесення змін до статті 39 Закону "Про телекомунікації" щодо основи національної безпеки у сфері телекомунікацій і щодо встановлення на телекомунікаційних мережах технічних засобів для перехоплення комунікацій і оплати цього уповноваженими органами

12 квітня 2011, 18:04

Законопроектом (реєстр. №7023) пропонується зобов'язати операторів телекомунікацій в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України, за власні кошти закуповувати технічні засоби, необхідні для здійснення уповноваженими органами оперативно-розшукових заходів.

Законопроектом (реєстр. 7023-1, альтернативний) пропонується зобов'язати операторів та провайдерів телекомунікацій за постановою суду у визначеному законом порядку встановлювати на телекомунікаційних мережах і обладнанні технічні засоби уповноважених органів для здійснення оперативно-розшукових заходів, а також запровадити компенсацію витрат операторам та провайдерам телекомунікацій за такі послуги. Крім цього, передбачається доручити Кабінету Міністрів "затвердити порядок щорічного оприлюднення до 1 лютого на своєму офіційному веб-сайті узагальненого звіту щодо кількості отриманих дозволів на прослуховування, мети, з якою вони були отримані, і результати їхнього використання".

Члени Комітету під час обговорення загалом підтримали обидва законопроекти. Водночас, народні депутати висловили низку зауважень, які необхідно врахувати під час доопрацювання.